Hennessy X.O.-ს გასტრონომიული ოდისეა აბრეშუმის გზაზე
„ჰენესის სახლი“ მორიგ თავგადასავალში ჩაება და „აბრეშუმის გზის ოდისეა 2.0.“ წამოიწყო. პროექტი, რომლის ინსპირაციის წყარო უძველესი მარშრუტი – აბრეშუმის დიდი გზაა, საკრალური რიცხვის, 7-ის გარშემოა აგებული: გასტრონომიული მოგზაურობის მარშრუტი ისტორიული გზის შვიდ ქალაქს მოიცავს და ის სიმბოლურად Hennessy X.O.-ის არომატების პალიტრის შვიდ შეგრძნებაზე მიგვანიშნებს.
„ჰენესის სახლი“ 2019 წლის 3 ოქტომბერს თბილისში, სამედიცინო ველნეს კურორტ
„ბიოლში“ პროექტისადმი – „ოდისეა აბრეშუმის გზაზე 2.0: Hennessy X.O.“ მიძღვნილ ვახშამს გამართავს. სტუმრებს უნიკალურ გასტრონომიულ თავგადასავალს მიშლენის ფრანგი შეფ–მზარეული ფანი რეი და ქართველი შეფი თეკუნა გაჩეჩილაძე წარუდგენენ.
აბრეშუმის გზა საუკუნეების განმავლობაში აერთიანებდა პროდუქტებს, ადამიანებსა და იდეებს. დღეს Hennessy ტრადიციას აგრძელებს და თანამედროვე სამყაროში დღესასწაულს სიურპრიზებითა და გამორჩეული მოულოდნელობებით ქმნის – ეს ყველაფერი კომპანიის დაარსების დღიდან, 1765 წლიდან მოყოლებული, სხვადასხვა ერთა და კულტურათა “შეზავების” ოსტატური უნარის გამოძახილია.
„Hennessy X.O.-ის ყველა წვეთი ოდისეაა“, – ამ კონცეფციის თანახმად, 2017 წელს 7 ქვეყნის 7 თანამედროვე არტისტისა და Hennessy X.O.-თი შთაგონებული მათი 7 ნამუშევრის აღმოსაჩენად შემოქმედებითი მოგზაურობა დაიწყო. 2019 წელს Hennessy X.O. ლეგენდარულ აბრეშუმის გზას უნიკალური გასტრონომიული თავგადასავლისთვის უბრუნდება.
Le Guide Michelin-ის კურატორობით, 7 შეფ–მზარეული აბრეშუმის გზაზე Hennessy X.O.-ს ოდისეას შეუერთდება მდიდარი და გასაოცარი კულტურული გამოცდილებისათვის. თითოეულ ქვეყანაში (ყაზახეთი, საქართველო, უზბეკეთი, უკრაინა, აზერბაიჯანი, თურქეთი, ჩინეთი) ორი შეფ–მზარეული შვიდი კერძისგან შემდგარ ერთობლივ საავტორო მენიუს წარადგენს.
აბრეშუმის გზის ოდისეა საფრანგეთში, ქალაქ კონიაკში, Hennessy Maison-ში დაიწყო – იქ მიშლენისა და ადგილობრივი შეფ–მზარეულები კონიაკის სახლის მემკვიდრეობასა და ტრადიციებს გაეცნენ, ეწვივნენ არქივებს, მარნებს, საოჯახო სასტუმროს, კასრების საწარმოებსა და ვენახებს. Hennessy-ის სამყაროში ეს შთამბეჭდავი მოგზაურობა Hennessy-ის სრული კოლექციისა და სხვა კონიაკების უნიკალური სადეგუსტაციო პროცესით დასრულდა.
2019 წლის სექტემბრიდან მიშლენის შეფ–მზარეულები პროექტის მონაწილე ქვეყნებში გაემგზავრებიან და ადგილობრივ შეფ–მზარეულთან ერთად ამ ქვეყნის პროდუქტების, ეროვნული ინგრედიენტებისა და Hennessy X.O.-ის 7 არომატის შეზავებით სახასიათო, მაღალი კლასის Hennessy X.O.–ს მენიუს შექმნიან.
3 ოქტომბერს საქართველოს უნიკალუროის აღმოჩენაში მიშლენის შეფ–მზარეულ ფანი რეის ქართველი შეფი თეკუნა გაჩეჩილაძე დაეხმარება. Hennessy X.O.–თი შთაგონებული მენიუ ქართული გემოების დახვეწილ შტრიხებს შეიძენს, ნაციონალური გემო Hennessy X.O.-ის 7 არომატიდან ერთ–ერთთან – შოკოლადის ხავერდოვნებასთან შეზავდება, რომელიც შავი შოკოლადის მდიდარი, სრულყოფილი, ოდნავ ტკბილი და აბრეშუმივით გლუვი არომატია.
2017 წელს 36 წლის ფანი რეი ერთადერთი ქალი იყო, რომელმაც პრესტიჟული Michelin Guide-ის ვარსკვლავი მოიპოვა. იგი პარიზის Ritz-ისა და პროვანსის Ousteau de Baumanière-ში მუშაობდა. ბურგუნდიული წარმოშობის, პროვანსზე შეყვარებული ფანი 2012 წელს საცხოვრებლად იქ გადავიდა და საკუთარი რესტორანი გახსნა.
L’Auberge de Saint-Rémy-ის შეფ–მზარეული უპირატესობას მსუბუქ სამზარეულოს ანიჭებს, რომელიც პროვანსისა თუ ხმელთაშუა ზღვის პროდუქტებით არის შთაგონებული.
Hennessy X.O-ის შვიდი „დიდებული სამყარო“
- ტკბილი ნოტები:
დაშაქრული ხილის არომატები თბილად იპყრობს სასას – ფორთოხლის ნაზი სიტკბო გარგარის დახვეწილ სიმწარესთანაა შერწყმული. - მზარდი მხურვალება:
ინტენსიური, მზარდი სიცხის დამაინტრიგებელი შეგრძნება ნელ-ნელა ავლენს eaux-de-vie-ის კომპლექსურ გემოს, რომელიც მუხის კასრებშია დაძველებული. - პიკანტური ზღვარი:
ძლიერი პიკანტური ნოტი სასას წიწაკის მკაფიო არომატით უღიტინებს. - მწველი ცეცხლი:
სითბოს ტალღა იზრდება, მრუდდება და პირის ღრუ სიმრგვალის მძაფრი შეგრძნებით ივსება. სრულყოფილების გრძნობა ყოვლისმომცველია. - შოკოლადის ხავერდოვნება:
რაღაც ნაცნობის თანდათანობითი აღმოჩენაა, შავი შოკოლადის მდიდარი, სრულყოფილი, ოდნავ ტკბილი და აბრეშუმივით გლუვი არომატია. - ხის ისტორია:
საოცარი შეგრძნება მოულოდნელად ჩნდება – მუხის ნოტების ძლიერი მიმოქცევა ვანილთანაა შეზავებული. თამამი და კომპლექსური გემოები მძაფრად იგრძნობა და შემდეგ ქრება. - უსასრულო ექო:
წამიერად გაელვებული მუხის ნოტები ხანგრძლივი, ყოვლისმომცველი ბოლო აკორდია, რომელიც მის წინ არსებული თითოეული გემოსა და შეგრძნების, აგრეთვე, Hennessy X.O-ის შეზავებისა და დაძველების ხანგრძლივი პროცესის სირთულის გამოძახილია.
Hennessy X.O.-ის პირველი სათავგადასავლო მოგზაურობა ჯერ კიდევ 250 წლის წინ დაიწყო: რიჩარდ ჰენესიმ მშობლიური ირლანდიური ზღვისპირა სოფელი მიატოვა და საფრანგეთის ნაპირებს მიადგა ფრანგთა მეფის, ლუი XV-ის არმიაში ჩასაწერად, თუმცა იგი ისტორიას არა მილიტარისტული კარიერით, არამედ მსოფლიოში ყველაზე ცნობილ კონიაკად მიჩნეული დიდი ბრენდის დამაარსებლის სახელით შემორჩა.
რიჩარდ ჰენესი ერთ დღესაც კონიაკის მხარეს, საფრანგეთის სამხრეთ–დასავლეთ ვენახებს ეწვია და ადგილობრივი Eau de vie (ფრ. „სიცოცხლის წყალი“) – სპირტები დააგემოვნა. მან სულ მალე, 1765 წელს კონიაკის ქარხანა დააარსა და ალკოჰოლური სასმლით ვაჭრობას შეუდგა, 1794 წელს კი ის უკვე ახლად შექმნილ შეერთებულ შტატებში გაიტანა ექსპორტზე.
1819 წელს ქარვისფერი სასმელი ინდოეთში გადის გასაყიდად, 1855 წლიდან – ავსტრალიაში, 1859 წლიდან კი – ჩინეთში და შორეულ აღმოსავლეთში ფრანგული კულტურის ელჩის როლს ითავსებს. მას შემდეგ კონიაკი Hennessy X.O. მთელ მსოფლიოში მოგზაურობს და 130-ზე მეტ ქვეყანაში იყიდება.
884 total views, 1 views today